Бял имел – женската билка

Friday, January 28, 2011


Белият имел представлява полупаразитно храстче, с месести листа и дребни цветове. В съвремената медицина се използат листата заедно с клонките или само листата. Те се берат през май или април.

Белият имел съдържа витамин С, смолисти вещества, холин, флавоноиди, танин, олеанова киселина и вискотоксин.

Понижава високото налягане и нормализира ниското. Белият имел неслучайно е наричан женската билка, защото е особено важен за болните от остеопороза и за профилактиката й, тъй като спомага за натрупване на калций в костите. Освен това тази билка има отличен ефект върху вегетативната нервна система и много помага при хормонален дисбаланс при жените в период на менопауза или за дните около цикъла, тъй като елиминира неприятните симптоми, свързани с предменстуралния синдром.

Освен това, макар и по-слабо, белият имел действа противокашлично, против гърчове, има и успокояващо действие. Спомага за съсирването на кръвта и разширчва кръвоносните съдове.

Белият имел оказва успокояващо действие, забавя сърдечния ритъм, подобрява сърдечната дейност, тонизира миокарда. Билката се дава при маточни кръвоизливи, кръвотечения от носа, много продължителна менстурация или кървящи хемороиди.

Намира приложение и като средство против гърчове, при треперене на ръцете, при заболявания на нервната система, при главоболие, невралгии, при хронични заболявания на ставите. Белият имел се използва дори при някои ракови заболявани.

СОЛТА ПОВИШАВА СЕКСУАЛНОТО ЖЕЛАНИЕ

Wednesday, January 26, 2011


Колкото и невероятно да звучи, солта повишава сексуалното желание. Всички сме чували фразата: "Ние сме това, което ядем." От храната която консумираме, зависят не само здравето и красотата, но и сексуалното желание.

Немски учени от университета в Карлсруе провели редица изследвания за влиянието на различните хранителни продукти върху женското либидо. Резултатите от изследването, в което взели участие приблизително 790 жени на възраст между 25 и 35 години, показват, че солените храни имат положителен ефект върху сексуалното желание на нежния пол.

Изследователите стигнали до извода, че жените, които предпочитат да хапват консервирани зеленчуци и гъби приемат ежедневно до 30 грама сол, правят секс правят секс от 2 до 5 пъти секс на седмица. За разлика от тях представителките на нежния пол, които не ядат солено правят секс едва от 2 до 5 пъти на месец.

Специалистите обясняват, че натриевият хлорид повишава производството на тестостерон, хормона, отговорен за либидото. Ето защо дамите, които обичат солени храни, имат повишено сексуално желание :)

Вижте още
:

Нара помага при сексуална немощ.
Научете повече за лечебните свойства на меда.

ДЕБЕЛЕЕМ - ВИНОВНО Е ОБОНЯНИЕТО


Хората с наднормено тегло имат силно развито обоняние по отношение на храната, установи проучване, проведено от изследователи от Великобритания. Резултатите биха могли да обяснят трудностите, които изпитват някои хора при поддържането на красива фигура. Експертите установиха, че част от мозъка, обработваща информацията за миризмата, е свързана и с центровете за хранене. Учените се надяват, че изследването им може да даде нова посока в търсене на подходяща терапия и формула за отслабване.

НАРЪТ ПОМАГА ПРИ СЕКСУАЛНА НЕМОЩ


Сокът от нар е полезен за сърцето, намалява риска от онкологични заболявания и освен това повишава сексуалната активност. Известно е, че сокът от нар е богат на антиоксиданти, които стимулират кръвообращението към пениса. Той действа по същия начин, както и медикаментите за лечение на еректални проблеми.

Част от лекарствата, повишаващи ерекцията, съдържат азотен оксид, които значително ускорява разширяването на кръвоносните съдове и съответно повишава кръвообращението към половите органи. Сокът от нар има огромен потенциал в лечението на пациенти, страдащи от еректална дисфункция.

Нарът е богат на танинови вещества, на които се дължи и тръпчивият му вкус. Освен че е изключително богат на антиоксиданти, сокът от нар съдържа калий, магнезий, фосфор, калций, натрий, желязо, както и силиций, хром, никел, мед и витамини В6 и В12 и Е.

Сами виждате, че консумацията на нар и сок от нар само ще подобри Вашите проблеми с ерекцията, но и ще подобри здравето Ви като цяло.

САУНАТА – ПОЛЕЗНА, НО НЕ ЗА ВСЕКИ


Хилядолетната финландска сауна днес е завладяла целия свят. Сухата и топлина е полезна за едни и не чак толкова за други. Все пак плюсовете й за здравето са неоспорими.

Организмът реагира незабавно на сауната с промени в сърдечносъдовата система – топлината разширява артериите и вените, ускорява сърдечния ритъм. Реагира и ендокринната система. Въпреки това добре я понасят както деца, така и възрастни, а редовното и практикуване не е опасно за здравето. НАПРОТИВ.

Сауната благоприятства прочистването и комфорта на тялото, засилва естествения имунитет и така се бори срещу стреса и инфекциите, активира кръвообращението, действа тонизиращо на кожата.

Редовното посещение на сауна с течение на времето води до:

Подобрен контрол върху кръвното налягане

Стимулиране на дихателните функции на страдащите от астма и хроничен бронхит

Облекчаване на симптомите при артроза, ревматоиден полиартрит, ставни болки, мускулно напрежение и фибромиалгия (болки в мускулите и сухожилията на цялото тяло)

Благоприятен ефект при псориазис.

Сауната е неподходяща при:

Нестабилна форма на ангина пекторис (гръдна жаба)

Скорошен инфаркт на миокарда

Значително стеснение на аортата

Онкологични заболявания

Остри инфекции като грип и бронхит

Екзема и атопичен дерматит

В голям процент от случаите на стабилни коронарни заболявания и отдавнашна некроза на миокарда сауната е безопасна. Приемът на определени лекарства обаче независимо преди влизането в сауната, например медикаменти против високо кръвно налягане, е рисковано.

Във всички случаи най-добър съвет ще Ви даде вашият лекар. Ако пък не сте се допитали до него, доверете се на тялото си и излезте от сауната при неприятни усещания и признаци на неразположение.

Консумацията на алкохол преди влизане в сауна е голяма грешка, която може да доведе до повишение на кръвното налягане, смущения в сърдечния ритъм, дори спиране на сърцето.

Обратно на популярното мнение, сауната не помага за отслабване. Вярно е, че се губят около 1,5 л. пот, но тази течност се възстановява с пиенето на вода след това. Сауната няма никакъв ефект върху мазнините.

ЗИМНА ГРИЖА ЗА КОЖАТА


Както знаете, Вашата кожа има нужда от повече грижи зимата, ако искате да съхраните нейната еластичност и красота. Студено е, разликата между температурата вън и вътре, у дома и в офиса, е голяма. Това не се отразява никак добре на кожата и затова тя се нуждае от специални грижи.

Колкото по-резки са промените от топло към студено и обратно, толкова по-лоши са последствията за кожата. Студът допълнително я изсушава и състарява.

ПОГАЛЕТЕ ЛИЦЕТО

Всъщност последствията за кожата от студа зависят от самата нея – колкото е по-суха, толкова е по-податлива на стрес. Затова, независимо дали е мазна, смесена или нормална, тя се нуждае от подхранване и защита от специални кремове и лосиони. Ако е суха и чувствителна, използвайте мазен предпазващ крем- така тя няма да усети нито студа, нито вятъра. Трябва да го нанесете 30-40 минути преди да излезете навън, за да има време кожата да го абсорбира.

Когато сте прекарали дълго време на открито, кожата има нужда от интензивно възстановяване с успокояващи, подхранващи и овлажняващи средства. Благоприятно въздействие оказват противовъзпалителните добавки(екстракт от гръцки орех, азулен, алое, D пантенол). Те намаляват зачервяванията, успокояват и овлажняват. Важно е, когато се приберете у дома, да хидратирате кожата. Добър омекотяващ и овлажняващ ефект има бадемовото масло.

ОМЕКОТЕТЕ УСТНИТЕ

Можете да предотвратите сухотата и напукването с хранителен балсам или крем за устни, богат на серамиди и растителни противовъзпалителни екстракти. Поне два пъти седмично сутрин и вечер правете на устните маска от хранителен крем. Масажирайте ги внимателно с мека четка, са да почистите мъртвите клетки по възможно най-добрият начин.

ВАНА – ДА, НО НЕ ГОРЕЩА

Ако обичате да вземате вана, не оставяйте във водата повече от 10-15 минути, при температура не по-висока от 38-39 градуса. По-добре вземете душ. След всяка водна процедура нанасяйте овлажняващи и подхранващи лосиони

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ КРАКАТА

Когато се приберете у дома задължително ги затопляйте. След една отпускаща вана с ароматни масла и билки нанесете балсам, съдържащ алантоин, глицерин и пантенол, като масажирате нежно.

Надяваме се тези съвети да Ви помогнат да полагате по-добра грижа за кожата през студените зимни месеци. Спазвайте процедурите редовно и ще съумеете да запазите блясъка и еластичността на Вашата кожа и през най-неблагоприятния период от годината.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА МЕДА.

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ПИЕМ КАФЕ ПРЕДИ СПОРТ.

ХЪРКАНЕТО ВРЕДИ НА МОЗЪКА

Tuesday, January 25, 2011


Хъркането вреди на мозъка, твърдят австралийски учени. При сканирането на мозъчната дейност на пациенти, които хъркат, екипът установил, че количеството на сивото вещество при тях е по-малко в сравнение с това на хора без този проблем.

Мозъчните области, отговарящи за паметта, координацията на движението и концентрацията на вниманието, се оказват най-засегнати от хъркането.

Екипът регистрирал наличие на увреждания на главния мозък и при пациенти със синдром на обструктивна сънна апнея, дължаща се на наднормено тегло. При тях се наблюдава многократно прекъсване на дишането през нощта с усещане на душене. В тези паузи мозъкът, лишен от кислород, страда, което в дългосрочен аспект предвещава загуба на мозъчни клетки. При хората с нездрав сън се наблюдава и забавяне на реакциите и хроничната умора.


Вижте защо не трябва да пиете кафе преди спорт и упражнения.

МЕДОЛЕЧЕНИЕТО - Полезно и Приятно

Monday, January 24, 2011


Приемането на меда вътрешно като хранително диетичен продукт е допустимо при всички здрави и болни хора, които нямат режим за ограничаване на въглехидратите.Прилага се като лечебно профилактично средство за повишаване имунобиологичната активност на организма при често боледуващи хора със слаби и изтощени организми, при анемични, сърдечно болни, хора със стомашно – чревни, бъбречни, кожни, чернодробни, ендокринни и нервни заболявания. Вземе се в продължение на един месец от 1 до 2г на килограм тегло на ден, разпределен на три и повече приема. Мед се взима вътрешно и при заболявания на дихателните пътища от възпалително и алергично естество.

Местни апликации с мед се прилагат за лечението на всички видове рани , екземи, изгаряния, дерматити , хроничен и остър ринит, фарингит, тонзилит, ларингит, синузит, флуор, ерозия на шийката на матката и др.

Инхалационна терапия с мед се препоръчва при остър и хроничен ринит, фарингит, тонзилит, синузит, ларингит, трахеит, бронхит, бронхиална астма и бронхиектазии.

Електрофореза – при хронични ринити, синуити, бронхити, бронхиална астма, бронхиектазии, трихомонален калцит, флуор, ерозио на шийката на матката, едиексити и други.

Медолечението чрез вътрешно приемане е противопоказно при всички пациенти, които имат повишена чувствителност към меда, и при хора с режим на ограничаване на въглехидратите.

Инхалационното лечение с мед е противопоказно при болни с повишена чувствителност към меда, със сърдечна недостатъчност, със злокачествени образувания по дихателните пътища и които имат температура.

Електрофореза с мед е противопоказна само при болни с алергия към меда.

Мед не може да консумират хора, които са чувствителни към него. Страничните явления при медолечението се изразяват в кожни, дихателни и стомашно – чревни реакции. Дължат се на наследствена или придобита свръхчувствителност спрямо меда. Изразява се с повишена температура, тежест, главозамайване, обриви по кожата, болки в стомаха, повръщане. При аерозоловите инхалации алергичните реакции се явяват под формата на астматични пристъпи.

При алергични реакции се търси лекарска помощ и се назначава лечение с витамин С, калций, алергозан, дехидрокортизон, преднизолон, урбазон и други.

Различните сортове мед имат различен химичен и биологичен състав, както и различни хранителни и лечебни качества. Това е в зависимост от ботаническия произход на нектара и от геоложката структора в района на пчелина. Съществено значение за качествата му имат и условията, при които той се съхранява: медът трябва да е защитен от светлина и влажност, в сухо и проветриво място с температура на помещението под 10 С.

Резултатът от провежданото медолечение зависи от правилния подбор на съответния мед за дадено заболяване. Така например когато се отнася за страдания, причинени от Грам- отрицателни бактерии, най – подходящи сортове мед са кестеновият, ливаденият, овощният. При заболявания на дихателната система, подходящи сортове мед са високопланинският, ригановият, мащерковият, липовият и други. За гинекологично болни и по – специално за страдащи от трихомонален колпит се препоръчват ливаденият мед и от полска и горски цветя. При анемично болни и с профилактична цел се подбират сортове мед, богати на микроелементи и витамини като боров, манов и други. При заболявания, свързани с хиповитаминози, трябва да се използват сортове мед, богати на витамини: ментов, боров, морковен, плодов и други. Хора с нервни и сърдечно – съдови заболявания трябва да консумират сортове мед с по – високо съдържание на етерични масла – лавандулов, валерианов, полски,ливаден и други. За диабетично болни е подходящ мед , съдържащ повече фруктоза и витамини : слънчогледов, акациев, чубриков и други.

При заболявания, където се разчита на анти бактериалното действие на меда, е необходимо да се назначава лечение с този вид, който по данни от бактериологичното изследване има най – високи стойности.

За всеки болен се изготвя индивидуален план, включващ вида на меда и начина на приложение, дозировка, лечебно – хранителен режим и продължителност на лечението, а при необходимост и комбинация с медикаментозно или физиотерапевтично и природолечение.