ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА МЕДА

Saturday, January 22, 2011



В меда има присъствие на биогенни стимулатори повишаващи растежа, жизнеността и естерогенната активност на организмите. В меда се съдържат и етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила, меланин, гликутил-фактор утилизатор на глюкозата. Има също флавоноиди-около, 1% холин и ацетилхолин в количество 5-6мг. на 100г мед. Всички те подпомагат процесите на противовъзпалително, регенеративно, съдоразширяващо и капиляроукрепващо действие на меда.

Доказано е, че меда съдържа антибактериални и противомикробни вещества със задържащи тяхното развитие и с убиващо действие.

Друго ценно качество на меда е способността му да убива вредните едноклетъчни организми в тялото на човека.

Известно е, че в меда плесени не се образуват колкото и дълго да се съхранява. Tова е безспорен начин за антимикотичните свойства на меда.

Има голямо значение и като храна в развитието на детския организъм.

Старата източна медицина, че на новородените, преди да докоснат майчината град, трябва да се поставят няколко капки мед в устата. За децата медът представлява готова храна, която 100% се усвоява от организма и се включва в жизнените функции. Будиската медицина съветва при „гнили зъби” у кърмачетата и деца да се дава пчелен мед. Препоръчва се меда за храна на новородените, тъй като той бързо се всмуква от тънките черва и предотвратява спиртната ферментация, а неговите свободни киселини способстват всмукването на мазнините. Изучавайки мястото на меда в детското хранене, много учени отбелязват, че той подобрява храносмилането, унищожава попадналата патогенна флора в червата ( премахва диарията ), повишава хемоглобина, изгонва чревните паразити, спира повръщанията, отстранява запека.

Освен самостоятелно, медът може да се приема с мляко, чай, компоти, сокове от зеленчуци, плодове и други.

Дневната доза е в зависимост от възрастта на детето и от теглото му и се движи от 1 до 2 г. на килограм тегло, разпределен на три и повече приема. Като храна, с оглед повишаване на хемоглобина в кръвта, се препоръчват тъмните сортове мед, които са по-богати на минерални вещества. Там, където се цели подобряване функциите на храносмилателната система и на другите органи и системи, се препоръчват светлите сортове, получени от нектара на цветните растения.

Твърди се , че редовната употреба на мед води до удължаване на човешкия живот и предпазва от заболявания. Пчелният мед е поливалентно лечебно средство, разностранно профилактично вещество и пълноценна храна.

Обобщавайки лечебното действие на меда, може да се систематизира в следните по-важни направления:

-повишаващо имунобиологичните защитни сили на организма

-действа: антибактериално, антипротозойно и антимикотично (противогъбично)

- противовъзпалително

- хипосенсибилизиращо ( антиалергично )

- кръвообразуващо

- отхрачващо

- регенеративно ( възтановяващо повредените клетки и тъкани )

- кардиотонично ( стимулиращо сърцето )

- болкоуспокояващо

- невротонично

- тонизиращо ( естествен допинг )

- слабително

- детоксично ( противоотровно )

1 comments:

fea said...

Интересно е това , ще го пробвам задължително!

Post a Comment