Зелен чай – Състав и Полезни Свойства

Friday, March 22, 2013

Зеленият чай е склад на полезни за човешкия организъм вещества, в неговия състав се включват дъбилни вещества като: танини, катехини и полифеноли, и минерални съединения, етерични масла, алкалоиди, аминокиселини, протеини и витамини.

Етерични Масла в Зелен Чай

Съдържанието на етерични масла зависи от сорта и качеството на зелен чай, който е около 0,02%. Въпреки че е малък процент  тяхната роля не бива да се подценява, тъй като зеления чай получава своя уникален вкус благодаряение на тези вещества. Въпреки това, при термична обработка и производство  на крайния продукт, чаените листа могат да загубят до 80% от съдържанието на етерични масла, които със сигурност се отразява на вкуса и аромата.

Алкалоиди в Зелен Чай

Зеленият чай съдържа всички известни алкалоиди и кофеин, на който се дължи образуването на танин и в по-малка степен дразни сърцето и централната нервна система на тялото, в контраст с кофеина, който се намира в кафето. Нещо повече, зеления чай съдържа освен кофеин и други алкалоиди, които включват теобромин и теофилин.От друга страна, тези агенти имат положителен ефект върху тялото, те разширяват кръвоносните съдове, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, както и като диуретик и отстранява вредни тежки соли.

Аминокиселини в Зален Чай и Техните Свойства

Зеленият чай  е богат източник на глутаминова киселина, която е много полезно за човешкото здраве, като участва активно в метаболитния процес, а също така оказва и укрепващо действие на нашата нервна система.

Протеини и Минерални Съединения в Зелен Чай

Зеленият чай съдържа между 15 и 30% от протеини, които включват всички ензими. Съдържанието на протеини в чаените листа не може да се мери с бобовите растения, въпреки това съдържанието на минерални вещества като магнезий, натрий, манган, калий, флуор, калций, йод и мед е от 3 ​​до 7%, а понякога дори и 10%.

Витамини в Зеления Чай

Съставът на зеления чай съдържа голямо количество витамини, които осигуряват на човешкия организъм необходимата дневна доза. Зеленият чай е източник на витамин К, В12, фолиева киселина (В9), рибофлавин (B2), тиамин (В1). Зеленият чай също съдържа каротин (провитамин А), който е отговорен за правилното функциониране на лигавиците на очите, носа, гърлото, ларинкса, белите дробове, бронхите и пикочните пътища. Наред с другите неща, зеленият чай е богат на аскорбинова киселина и витамин P.

Полезните Свойства на Зелен Чай

Ефект на зеления чай върху здравето е предмет на изучаване от много учени и специалисти, които чрез своите проучвания потвърждават неговите лечебни свойства.Така зеления чай има важно качество - той нормализира и възстановява нервната система, като значително увеличава стабилността по време на интензивен психологически стрес и стресови ситуации.Заради това свойство зеления чай се счита за отличен антидепресант.

Също така, зелен чай е отличено профилактично средство за крехки кръвоносни съдове, особено на капилярите. Редовната консумация на зелен чай ще върне еластичността на стените на кръвоносните съдове, предпазва от вътрешен кръвоизлив и премахва спукването на капилярите.Зелен чай намалява високото кръвно налягане, в действителност нормализира и подобрява общото състояние на хората, които страдат от хипертония и атеросклероза.Въпреки това, зеления чай понижава холестерола, предотвратява отлагането на мазнини в стените на кръвоносните съдове, включително липиди и едновременно изгаря наличните мастни.

Зелен чай - напитка, която има много полезни свойства, които носят здраве и красота на тялото ни. Пийте зелен чай и поддържайте отлично здраве и красота!