Грижа за Мазна Кожа – Маски и Отвари за Лице

Thursday, April 4, 2013



Формирането на мазна кожа се определя от прекалената алкалност. Следователно основното изискване в грижата за мазна кожата е винаги да използвате за почистване на лицето киселинни продукти  ( кисело мляко, млечна суроватка , кефир), и така когато е кожата добре почистена се  намалява нейното раздразнение.

Сутрин лицето може да се третира с лосион съдържаш алкохол или кремообразна емулсия( течен крем). Може също да използвате билкови отвари от полски хвощ, градински чай, лайка, невен, жълт кантарион, пелин с които да почистите проблемните места.

Как да почистите кожата на лицето с киселинни продукти?

Вземете памучен тампон, потопен в  умерено киселинен козметичен продукт, а след това избършете лицето си. Но преди това изчакайте крема, лосиона или отварата за почистване на лице да изсъхне малко (3 - 4 мин). Измийте се с топла вода и намажете с чай или прясно мляко своето лице. След това може да нанесете и подхранващ крем, нещо което със сигурност ще направи цялата процедура по-ефективна.

Как да си направим билкова отвара за мазна кожа?

Вземате  горчив пелин и го залейте с 2 чаши вряща вода. Тази билкова отвара за мазна кожа трябва да се приготви в малък емайлиран или химически неутрален контейнер с капак и трябва да престои 20 - 25 минути за да се попари добре лечебната билка. След известно време билковата отвара се филтрира през цедка или тензух в три слоя. С тази билковата отвара за мазна кожа обтрийте своето лице и цялото тяло, ако намерите за необходимо, и ефекта ще е видим дори след първите няколко процедури.

Грижа за мазна кожа преди сън

Грижите за мазна кожа преди сън също е много важна. Измийте лицето си с топла вода и сапун. Също така може да си пригответе сами и така наречения сапунен крем. Как да направите това? Рендосайте един сапун "Baby" на едро ренде, добавете 1 чаша вряла вода и варете до получаване на пяна. След това добавете 1 супена лъжица камфорен спирт, 1 супена лъжица водороден прекис, 1/2 супена лъжица глицерин и 1 чаена лъжичка борна киселина. Полученият сапунен крем е нужно да се миксира добре,охлади и да се съхранява в буркан. 

Почиствайте всеки ден за 5 мин. лицето със сапунения крем , след това изплакнете с топла вода. Ако вашата кожата не поеме сапун (което се случва с мазна кожа) ,можете да го замените с крем за бръснене или шампоан за мазна коса. За предпочитане е шампоан на билкова основа,разреден с малко вода,тъй като е с доста гъста консистенция . Препоръчително е да си миете лицето с гъба или четка,по която предварително има поставена сапунена пяна за мазна кожа.Това е един по-добър начин за почистване на кожата, но ако лицето се дразни от използването на четката, то използвайте ръцете си, като хубаво масажирате цялото си лице.

Горещ компрес за мазна кожа

Лесно е да направите горещ компрес на лицето си. Нужна Ви е само обилно напоена с топла вода кърпа или марля в 3-4 слоя.Вместо вода,по добре е да използвате билкови отвари. За компрес за мазна кожа с билкова отвара са подходящи:полски хвощ, градински чай и пелин.

Маски за лице за мазна кожа

Зелева маска за лице

Опарваме зелевите листа във вряща вода. Оставаме водата да се оттече, а след това с тези листа се покрива лицето, оставяйки място на вашия красив нос да диша. След 20 минути махнете листата  и се измийте с топла билкова отвара от лайка или топла вода.

Ябълкова маска за лице

От обелените ябълки на фино ренде правите  каша, добавяте нискомаслена извара (около 2 супени лъжици),разбърквате добре и нанасяте на лицето. След 20 минути премахнете маската и се измийте с топла вода.
 
Маска за лице с овесена каша,сметана и хвощ

За масказа мазна кожа от овесена каша,сметана и хвощ са нужни 2 супени лъжици заквасена сметана , 2 супени лъжици овесени ядки  и 2 супени лъжици билкова отвара от хвощ. Смесете всичко и нанесете върху лицето. След 15 - 20 минути изплакнете с 
подкиселена вода.

Грижата за мазна кожа винаги е била по-голяма и вие не трябва никога да я пренебрегвате защото това може да доведе до много неприятни кожни проблеми като акне, черни точки и т.н. Изброените маски за лице и билкови отвари за мазна кожа ще Ви помогнат да поддържате красотата си на топ ниво. Възползвайте се от тях и повишете вашето самочувствие.

0 comments:

Post a Comment