Зеленият чай е склад на полезни за човешкия организъм вещества, в неговия
състав се включват дъбилни вещества като: танини, катехини и полифеноли, и
минерални съединения, етерични масла, алкалоиди, аминокиселини, протеини и
витамини.
Етерични Масла в Зелен Чай
Съдържанието
на етерични масла зависи от сорта и качеството на зелен чай, който е около
0,02%. Въпреки че е малък процент
тяхната роля не бива да се подценява, тъй като зеления чай получава своя
уникален вкус благодаряение на тези вещества. Въпреки това, при термична
обработка и производство на крайния продукт, чаените листа могат да загубят до 80% от
съдържанието на етерични масла, които със сигурност се отразява на вкуса и
аромата.
Алкалоиди в Зелен Чай
Зеленият чай
съдържа всички известни алкалоиди и кофеин, на който се дължи образуването на танин и в по-малка степен дразни сърцето и
централната нервна система на тялото, в контраст с кофеина, който се намира в
кафето. Нещо повече, зеления чай съдържа освен кофеин и други алкалоиди, които включват
теобромин и теофилин.От друга страна, тези агенти имат положителен ефект върху
тялото, те
разширяват
кръвоносните съдове, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци,
както и като диуретик и отстранява вредни тежки соли.
Аминокиселини
в Зален Чай и Техните Свойства
Зеленият чай е богат източник на глутаминова киселина, която е много полезно за човешкото
здраве, като участва активно в метаболитния процес, а също така оказва и
укрепващо действие на нашата нервна система.
Протеини и Минерални Съединения в Зелен Чай
Зеленият чай
съдържа между 15 и 30% от протеини, които включват всички ензими. Съдържанието на протеини в чаените
листа не може да се мери с бобовите
растения, въпреки
това съдържанието на минерални вещества като магнезий, натрий, манган, калий,
флуор, калций, йод и мед е от 3 до 7%, а понякога дори и 10%.
Витамини в Зеления Чай
Съставът на
зеления чай съдържа голямо количество витамини, които осигуряват на човешкия
организъм необходимата дневна доза. Зеленият чай е източник на витамин К, В12,
фолиева киселина (В9), рибофлавин (B2), тиамин (В1). Зеленият чай също съдържа
каротин (провитамин А), който е отговорен за правилното функциониране на
лигавиците на очите, носа, гърлото, ларинкса, белите дробове, бронхите и
пикочните пътища. Наред с другите неща, зеленият чай е богат на аскорбинова киселина и витамин P.
Полезните Свойства на Зелен Чай
Ефект на
зеления чай върху здравето е предмет на изучаване от много учени и специалисти, които чрез
своите проучвания потвърждават неговите лечебни свойства.Така зеления чай има
важно качество - той нормализира и възстановява нервната система, като
значително увеличава стабилността по време на интензивен психологически стрес и
стресови ситуации.Заради това свойство зеления чай се счита за отличен
антидепресант.
Също така,
зелен чай е отличено профилактично средство за крехки кръвоносни съдове,
особено на капилярите. Редовната консумация на зелен чай ще върне еластичността
на стените на кръвоносните съдове, предпазва от вътрешен кръвоизлив и премахва
спукването на капилярите.Зелен чай намалява високото кръвно налягане, в
действителност нормализира и подобрява общото състояние на хората, които
страдат от хипертония и атеросклероза.Въпреки това, зеления чай понижава
холестерола, предотвратява отлагането на мазнини в стените на кръвоносните
съдове, включително липиди и едновременно изгаря наличните мастни.
Зелен чай -
напитка, която има много полезни свойства, които носят здраве и красота на тялото
ни. Пийте зелен чай и поддържайте отлично здраве и красота!