МЕД И МЕДНИ ПРОДУКТИ

Saturday, January 22, 2011


Освен зеленчуците, плодовете, варивата, гроздето и рибата, пчелният мед и пчелните продукти още от древността са били известни с изключително ценните си и полезни не само хранителни, но и лечебни качества. Наред с меда за лечение на различни заболявания са били използвани и сега се използват пчелната отрова, пчелният клей, пчелното млечице, восък и пчелният прашец.

Медът е сладко, гъсто, сиропообразно, ароматично вещество, произведено от пчелите след преработката на вътрецветен и извънцветен нектар или на други сладки сокове на растенията. Тези сокове пчелата обогатява със секрет от собственото си тяло и пренася във восъчните килийки на питите, където ги преработва и запечатва като запасна храна. Названието „мед” не може да носи продукт, който е получен чрез хранене на пчелното семейство със захар или с други сиропи.

В зависимост от естеството на изходния материал от който е получен медът бива: нектарен, манов или смесен.

Според техниката на изземването от питите: центрофужен, топен, пресован, рамков.

Според сезона на получаването: пролетен, летен, есенен.

От гледна точка на цвета: водно-бистър, сивобял, светложълт, лимоненожълт, червено-кафяв до тъмнокафяв.

В зависимост от консистенцията: течен, полутечен и захаросан.

По месторазположението на пчелината: ливаден, полски и планински ( горски).

Медът съдържа много елементи и микроелементи, които се намират в най-подходяща форма за усвояване от организма. А известно е, че у човека и животните много биохимични и физиологични процеси се извършват с участието на микроелементите.Установено е, че повечето от микроелементите, които се съдържат в пчелните продукти, се намират и в кръвта, и в някои органи на човека. Установено е, че кръвта на човека съдържа 24 микроелемента, от които 22 влизат в състава на пчелните продукти. Изследванията показват, че съдържанието на микроелементи значително увеличава ценността на пчелните продукти и че микроелементите спомагат за лечението на анемията, предпазват от атеросклероза, повишават имунобиологичните сили, ускоряват процеса на лечението на редица заболявания и притежават подмладяващи свойства. Резултатно е действието на меда при детски анемии, при родилки, след тежки хирургични операции и кръвоизливи, при бременни и т.н. Особено подходящ е за възтановяване на организма след тежко и изтощително боледуване за хора от всички възрасти.

Медът съдържа и много витамини: В1, В2, В3, В5, В6, Е, К, С и каротин ( провитамин на витамин А ), които играят важна роля за поддържане здравето на човешкия и особено на детския организъм.

В медът се съдържат и биогенни стимулатори, които повишават жизнеспособността на организма. Намерени са вещества стимулиращи растежа на клетката. Клонки от различни дървета, престояли в разтвор от мед и след това посадени, израстват много по-бързо.

Доказано е, че пчелният мед притежава лечебните свойства на растенията, от които е получен. Като източник на енергия медът заема първо място между хранителните продукти. Изчислено е, че 100г мед съдържа 315-335 калории. Белтъчините, които се намират в меда, играят роля на градивни вещества и участват в образуването на хормони и ферменти. Минералните вещества подпомагат храносмилането, процесите на кръвообразуването, тъканното дишане и пр.

Медът се използва при лечение на храносмилателната система, научно доказано е, че медът повишава имунобиологичните и защитни сили на организма, действа противомикробно, противоалергично и противовъзпалително. Стимулира кръвообразуването, действа благотворно при възпалителните процеси в тъканите и органите. Подчертан е лечебният му и отхрачващ ефект при остри и хронични възпаления на дихателните пътища. Добър ефект има при белодробни абсцеси, бронхиална асма, при хрема, при боледуващи от белодробна туберколоза като допълнение към лекарственото, климатичното и диетичното лечение. Той е чудесно средство за нормализиране функциите на централната и вегетативната нервна система, подобрява съня, повишава работоспособността. Медът съдейства за нормализиране кръвооросяването на сърдечния мускул, повишава използваемостта на глюкозата и спомага за понижаване на високото артериално налягане, оказва благоприятен ефект при сърдечно-съдови заболявания. Той се включва нашироко в комплексното лечение на острия и хроничния хепатит и при други заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Отличното му действие е установено и при заболявания на бъбреците. Страдащите от заболявания на половите органи също могат да имат полза от меда. Медът се използва и за бързо заздравяване на повърхностни и дълбоки рани по кожата, а също при лечение на някои кожни заболявания във връзка с антивъзпалителното и антимикробното му действие. Намира приложение и в козметиката.

Пчелният мед е ценна храна, която се усвоява много бързо и лесно от организма и възвръща силите на човека. Медът е ценен и незаменим за спортисти, туристи, за хора извършващи трудова дейност с голямо мускулно натоварване. Медът е много полезен при хора със забавено лениво храносмилане.

Според специалистите всеки здрав човек може да консумира мед, но това количество не се препоръчва да надвишава 100г дневно. Особено важно значение има медът за развитието на детския организъм, още повече, че той не ангажира храносмилателната система на детето за неговата преработка, а се усвоява лесно. За децата медът представлява готова храна, която преминава в кръвта. При редовното даване на мед децата се развиват нормално. Растежът им е правилен, увеличава се количеството на хемоглобина, подобряват се защитните сили на организма.

0 comments:

Post a Comment