САУНАТА – ПОЛЕЗНА, НО НЕ ЗА ВСЕКИ

Wednesday, January 26, 2011


Хилядолетната финландска сауна днес е завладяла целия свят. Сухата и топлина е полезна за едни и не чак толкова за други. Все пак плюсовете й за здравето са неоспорими.

Организмът реагира незабавно на сауната с промени в сърдечносъдовата система – топлината разширява артериите и вените, ускорява сърдечния ритъм. Реагира и ендокринната система. Въпреки това добре я понасят както деца, така и възрастни, а редовното и практикуване не е опасно за здравето. НАПРОТИВ.

Сауната благоприятства прочистването и комфорта на тялото, засилва естествения имунитет и така се бори срещу стреса и инфекциите, активира кръвообращението, действа тонизиращо на кожата.

Редовното посещение на сауна с течение на времето води до:

Подобрен контрол върху кръвното налягане

Стимулиране на дихателните функции на страдащите от астма и хроничен бронхит

Облекчаване на симптомите при артроза, ревматоиден полиартрит, ставни болки, мускулно напрежение и фибромиалгия (болки в мускулите и сухожилията на цялото тяло)

Благоприятен ефект при псориазис.

Сауната е неподходяща при:

Нестабилна форма на ангина пекторис (гръдна жаба)

Скорошен инфаркт на миокарда

Значително стеснение на аортата

Онкологични заболявания

Остри инфекции като грип и бронхит

Екзема и атопичен дерматит

В голям процент от случаите на стабилни коронарни заболявания и отдавнашна некроза на миокарда сауната е безопасна. Приемът на определени лекарства обаче независимо преди влизането в сауната, например медикаменти против високо кръвно налягане, е рисковано.

Във всички случаи най-добър съвет ще Ви даде вашият лекар. Ако пък не сте се допитали до него, доверете се на тялото си и излезте от сауната при неприятни усещания и признаци на неразположение.

Консумацията на алкохол преди влизане в сауна е голяма грешка, която може да доведе до повишение на кръвното налягане, смущения в сърдечния ритъм, дори спиране на сърцето.

Обратно на популярното мнение, сауната не помага за отслабване. Вярно е, че се губят около 1,5 л. пот, но тази течност се възстановява с пиенето на вода след това. Сауната няма никакъв ефект върху мазнините.

0 comments:

Post a Comment