Артрит - Облекчете Болката

Saturday, January 22, 2011


Артритът е събирателно понятие за над 100 вида заболявания с общи симптоми като скованост и болка в ставите, което понякога съществено ограничава двигателната активност. Заболяването е хронично и може да се облекчи с природни методи на лечение.

Болките в ставите могат да се дължат на контузия, на ревматологичен артрит, на непоносимост към дадена храна или инфекция. Природолечение се прилага при болезненост, която не е в следствие на нараняване.

Профилактика

Остеоартритът може и да е наследствен, въпреки че често се свързва с увреден хрущял на ставата поради напреднала възраст. За да се сведе риска от заболяване до минимум избягвайте свръхтеглото, защото ставите се натоварват допълнително. Приемайте много плодове и зеленчуци, които снабдяват организма с нужните за заздравяването на увредения хрущял хранителни вещества.

Като профилактична мярка при ревматоиден артрит избягвайте тютюнопушенето, стреса, и определени храни: пшеничени и други зърнени храни, говеждо и овнешко месо, захар, животински мазнини, сол, кафе, млечни изделия и картофи. При някой хора доматите, чушките и патладжаните също провокират заболяването. Опитайте се да изключите посочените продукти от менюто си, за да видите дали ще настъпи подобрение. Пестицидите и някой медикаменти също отключват заболяването.

Пристъпите на подагра се облекчават чрез отказа от алкохол. Въпреки че в миналоти лекарите са препоръчвали на пациентите да се въздържат от консумацията на черен дроб и други животински органи, на пилешко месо, грах и боб, днес се смята че те нямат съществено значение.

Лечение

Повечето методи за лечение на артрита целят да отпуснат мускулите и да облекчат болката, като същевременно ограничат възпалението. Само няколко от тях се стремят да премахнат първопричината.

1.Топло и студено

Топлото намалява болката, стимулира кръвообращението и подобрява подвижността. Студът е за предпочитане при зачервени и подути стави. За облекчаване на оплакванията опитайте:

· Компрес с добре изцедена хавлиена кърпа, която е предварително натопена в студена или топла вода. Тя се поставя върху засегнатите стави

· Пакет замразен грах, увит в хавлиена кърпа, която се налага на болното място.

· Ръкавици, чорапи и топли дрехи

· Топъл пчелен восък или парафин. При артрит потопете ръцете си в него за 10 минути. Когато изстине восъка се премахва лесно. Освен това може да се използва много пъти.

· Гореща вана с 2 шепи английска сол. Постойте 10 -15 минути вътре.

2. Покой и упражнения

При възпалена или силно болезнена става се препоръчва покой. Когато почуствате подобрение се заемете с раздвижване на ставата без да я претоварвате. Прилагайте и техники за заздравяване на мускулите, за да регулирате образуването на вътрешноставна смазваща течност и да постигнете еластичност на околоставните мускули.

3. Хранителен режим

Чрез здравословен хранителен режим с 5 порции дневно плодове и зеленчуци ще доставите нужните хранителни вещества на ставите и имуната система. Незаменимите мастни киселини в тлъстите риби, ядките, семената и пълнозърнестите продукти са силно ефективни за подтискане на възпалението. При някой хора действа добре и ананасът поради съдържанието на бромелин – ензим подобряващ храносмилането и стимулиращ усвояването на хранителните вещества. Бромелинът повлиява на възпалителните процеси в организма, особено ако се приема между храненията и може да се взема под формата на екстракт. Боровинките също са великолепен източник на мощни антиоксиданти, които подобряват състоянието на болните от остеоартрит.

0 comments:

Post a Comment