НЕ ПИЙТЕ КАФЕ ПРЕДИ СПОРТ

Monday, January 24, 2011


Кафето, любимата черна напитка, е известна със способността си да стимулира мозъчната дейност. Може би по аналогия се смята, че подобрява и физическите способности, но това всъщност не е вярно.

Кофеинът стимулира, освежава и възбужда. Той влияе на сърцето, като ускорява неговия ритъм, повишава и кръвното налягане. Освен това има и диуретичен ефект и предизвиква отпускане на гладките мускули, както и разширяване на бронхите. Работата на мускулите се повлиява благоприятно от кофеина, умората се чувства по-слабо, стимулира се нервната система и дишането, постига се по-добро изгаряне на мазнините чрез стимулиране на производството на адреналин.

Въпреки благоприятните последици от пиенето на кафе всички проучвания показват, че кофеинът не помага на спортуващите и дори вреди. Той намалява кръвния поток към сърцето. Това е и причината кафето да не се препоръчва не само на спортисти, но и на сърдечно болни.

Направено било изследване, включващо 20 души на средна възраст 27 години. След повече от 30 часа въздържане от кафе на една част от тях била дадена доза, след което цялата група се качила на велоергометър. По време на усилието били измерени сърдечната дейност и кръвообращението. При тези, които не били пили кафе, дейността на сърцето се усилила, за да задоволи повишените нужди на организма, докато при другите кофеинът възпрепятствал това адаптиране към потребностите му. При тях кръвният поток към сърцето намалял 22 %.

Пиенето на кафе с цел подобряване на физическите способности е грешка. Освен че намалява кръвопотока към сърцето, той снижава снабдяването на организма с кислород, особено необходим за компенсиране на физическите усилия.

0 comments:

Post a Comment