БОЛКИ В ГЪРБА – ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ

Sunday, January 23, 2011


Болките в гърба може да са незначителен проблем ако отшумят за ден два, но са в състояние да създадат сериозен дискомфорт. Те възникват в резултат на травма или носене на тежки предмети, необмислено натоварване при упражнения, неправилно вдигане на тежести, извиване или навеждане. Неестествената стойка, обездвижването, седенето на едно място в определена поза за дълго време, бременност и наднормено тегло също причиняват и влошават болката в гърба. Друг фактор е стресът. Радко причината може да бъде заболяване, което няма пряко отношение към гърба, например инфекция на пикочния тракт.

Причини за болки в гърба

Болките в гърба са наистина много неприятни и болезнени. Доказано е , че профилактиката е най-сигурният начин да избегнем дискомфорта и страданието което те ни причиняват. Болката в гърба може да е свързана с нарушени функции във всяка част на сложното устройство на гръбначния стълб и често е провокирана от натрупване на фактори като:


  • Разтегнати мускули и сухожилия
  • Увредена фасетна става на прешлен
  • Мускулен спазъм, получен като защитна реакция срещу обездвижване на гърба след травма, пренатоварване или стрес. Тогава мускулите около уязвимата област се напрягат и сковават болезнено, като така се възпрепятстват всички движения
  • Херния на междупрешленен диск. Болката се обуславя поради изскачане на меката сърцевина на диска, която притиска нерв или дразни съседните тъкани. С годините дисковете „изъхват“ и стават все по-податливи на травми. Обездвижването съшо е фактор които води до проблеми с тях.
  • Ишиас – остра, пронизваща болка около кръста и надолу по краката, най-често причинена от остеоартрит или дискова херния, упражняваща натиск върху нерв
  • Остеоартрит, които се оказва най-често срещаната причина за болки в гърба при хора на възраст над 50 години.
  • Остеопороза, която намалява съдържанието на калций в прешлените и затова те лесно се чупят или наранява.
  • Спинална стеноза, представляваща стесняване на гръбначния канал, което оказва натиск върху гръбначния мозък, така и върху нервните окончания.

Профилактика

Най-сигурният начин за предотвратяване на болки в гърба е съхранението на неговата сила и еластичност чрез упражнения

· Не носете тежки чанти само в едната ръка или на едно рамо. Ако се налага разпределете съдържанието в 2 чанти. Още по-добър вариант е използването на раница.

· За да вдигнете тежък предмет, приближете се възможно най-близо, свийте колене и вдигнете тежестта като стегнете коленете и държите гърба си изправен

· Докато носите някаква тежест и искате да се обърнете, не се извивайте от кръста. Вместо това завъртете цялото си тяло.

· Ако сте седнали гледайте гърбът ви да е изправен. При шофиране дръпнете седалката назад за да увеличите ъгъла между бедрата и горната част на тялото.

· Носете удобни обувки които не ви пречат да ходите нормално. Предписаните от ортопед стелки често облекчават болките в гърба.

· Ако работите дълго време на компютър гледайте за правилна стойка. Ако не може да стъпите на пода използвайте поставка за крака.

· Не се навеждайте, а клякайте ако се наложи да извършите дадена дейност.

· Спете на твърд матрак за добра опора на гърба. Ако е много мек то болките в гърба само ще се засилват

0 comments:

Post a Comment