МЕДОЛЕЧЕНИЕТО - Полезно и Приятно

Monday, January 24, 2011


Приемането на меда вътрешно като хранително диетичен продукт е допустимо при всички здрави и болни хора, които нямат режим за ограничаване на въглехидратите.Прилага се като лечебно профилактично средство за повишаване имунобиологичната активност на организма при често боледуващи хора със слаби и изтощени организми, при анемични, сърдечно болни, хора със стомашно – чревни, бъбречни, кожни, чернодробни, ендокринни и нервни заболявания. Вземе се в продължение на един месец от 1 до 2г на килограм тегло на ден, разпределен на три и повече приема. Мед се взима вътрешно и при заболявания на дихателните пътища от възпалително и алергично естество.

Местни апликации с мед се прилагат за лечението на всички видове рани , екземи, изгаряния, дерматити , хроничен и остър ринит, фарингит, тонзилит, ларингит, синузит, флуор, ерозия на шийката на матката и др.

Инхалационна терапия с мед се препоръчва при остър и хроничен ринит, фарингит, тонзилит, синузит, ларингит, трахеит, бронхит, бронхиална астма и бронхиектазии.

Електрофореза – при хронични ринити, синуити, бронхити, бронхиална астма, бронхиектазии, трихомонален калцит, флуор, ерозио на шийката на матката, едиексити и други.

Медолечението чрез вътрешно приемане е противопоказно при всички пациенти, които имат повишена чувствителност към меда, и при хора с режим на ограничаване на въглехидратите.

Инхалационното лечение с мед е противопоказно при болни с повишена чувствителност към меда, със сърдечна недостатъчност, със злокачествени образувания по дихателните пътища и които имат температура.

Електрофореза с мед е противопоказна само при болни с алергия към меда.

Мед не може да консумират хора, които са чувствителни към него. Страничните явления при медолечението се изразяват в кожни, дихателни и стомашно – чревни реакции. Дължат се на наследствена или придобита свръхчувствителност спрямо меда. Изразява се с повишена температура, тежест, главозамайване, обриви по кожата, болки в стомаха, повръщане. При аерозоловите инхалации алергичните реакции се явяват под формата на астматични пристъпи.

При алергични реакции се търси лекарска помощ и се назначава лечение с витамин С, калций, алергозан, дехидрокортизон, преднизолон, урбазон и други.

Различните сортове мед имат различен химичен и биологичен състав, както и различни хранителни и лечебни качества. Това е в зависимост от ботаническия произход на нектара и от геоложката структора в района на пчелина. Съществено значение за качествата му имат и условията, при които той се съхранява: медът трябва да е защитен от светлина и влажност, в сухо и проветриво място с температура на помещението под 10 С.

Резултатът от провежданото медолечение зависи от правилния подбор на съответния мед за дадено заболяване. Така например когато се отнася за страдания, причинени от Грам- отрицателни бактерии, най – подходящи сортове мед са кестеновият, ливаденият, овощният. При заболявания на дихателната система, подходящи сортове мед са високопланинският, ригановият, мащерковият, липовият и други. За гинекологично болни и по – специално за страдащи от трихомонален колпит се препоръчват ливаденият мед и от полска и горски цветя. При анемично болни и с профилактична цел се подбират сортове мед, богати на микроелементи и витамини като боров, манов и други. При заболявания, свързани с хиповитаминози, трябва да се използват сортове мед, богати на витамини: ментов, боров, морковен, плодов и други. Хора с нервни и сърдечно – съдови заболявания трябва да консумират сортове мед с по – високо съдържание на етерични масла – лавандулов, валерианов, полски,ливаден и други. За диабетично болни е подходящ мед , съдържащ повече фруктоза и витамини : слънчогледов, акациев, чубриков и други.

При заболявания, където се разчита на анти бактериалното действие на меда, е необходимо да се назначава лечение с този вид, който по данни от бактериологичното изследване има най – високи стойности.

За всеки болен се изготвя индивидуален план, включващ вида на меда и начина на приложение, дозировка, лечебно – хранителен режим и продължителност на лечението, а при необходимост и комбинация с медикаментозно или физиотерапевтично и природолечение.

0 comments:

Post a Comment