5 Нови Здравословни Навика

Tuesday, February 1, 2011


5 нови здравословни навика които със сигурност ще подобрят начина Ви на живот.

Откажете се от постоянната борба с бактериите

Антибактериални сапуни и почистващи препарати, климатици а антибактериален филтър....... Прекомерната война с бактериите обаче има и страничен ефект. Когато не сме изложени на атаката им, ние възпираме изграждането на защитните механизми на организма си. Имунната система, омаломощена от антисептичните и антибактериалните средства, не намира сили сама да се справи с болестта. В този случай последствията от бактериални заболявания могат да бъдат сериозни.

Яжте спанак

Храните, богати на флоати (от групата на витамините), намаляват риска от мозъчен удар и от сърдечносъдови заболявания. Ежедневното консумиране на домати, зеленолистни зеленчуци, цпанак, зелена салата и житни храни ни предпазва от тези заболявания. Дори малките промени в хранителния режим могат значително да променят количеството полежни вещества, които осигуряваме на организма си. Правете си сандвичите с листа от спанак вместо от селена салата – разликата във вкуса е почти незабелижима. Спанак може да добавяте и към салатата си.

Не мислете винаги, че сте прави

Хората които имат високо мнение за себе си, а ниско – за другите, са изложени на по-голям стрес и повече се ядосват. Това е така, защото светът непрекъснато ги разочарова и дразни. Да си мислиш, че си винаги прав, е не само отблъскващ, но и нездравословен навик. Учени от британския университет в Брадфорд установили, че 62 % от хората, които имат много високо мнение за себе си трудно правят компромиси, са гневни и са подложени на извънредно голям стрес, което отслабва имунната им система.

Борете се с плесените

В банята, по стените..... черните петна сигурно ви изнервят. Науката познава над 100 000 вида плесени и гъбички. Има ги в почти всеки дом, но повечето от тях са безобидни. Не се притеснявайте, малко количество плесен няма да ви донесе страшни болести. Ако искате да намалите вероятността от по-големи проблеми с плесента, незабавно поправяйте капещите кранчета, редовно проветрявайте банята, а влажността в апартамента намалете с помоща на климатик или вентилатор който суши въздуха.

Изкачвайте стълбите

За да запазите доброто си здраве, съвсем не е необходимо да си правите специални планове. Достатъчно е да се откажете от някои(нездравословни) навици. Например всеки път когато трябва да изберете дали да се качите по стълбите, или да използвате асансьора, предпочетете първото. Когато отивате на пазар, не паркирайте колата точно пред магазина, а малко по далече, за да имате възможност да походите пеша. Така ще направите още една крачка към добро здраве. Американски учени са установили, че ако човек се изкачва по стълбите по 10 минути на ден, за една година може да свали до 5 кг!

0 comments:

Post a Comment