Диабет - Ниво На Кръвната Захар

Tuesday, February 22, 2011




Следенето на кръвната захар е много важна част от процеса на лечението на диабет, и често собствения мониторинг е ключът към успешната борба против диабета. Редовното измерване на кръвната захар, също наречена глюкоза, ви позволява да настроите вашата храна, медикаменти, или ниво на активност, така че можете да поддържате нивото на кръвната захар в рамките на здравословни граници.

Когато кръвната захар е прекалено висока, това състояние се нарича хипергликемия. Ако нивото на кръвната захар е твърде високо за прекалено дълг период от време, има голяма вероятност за сериозни краткосрочни и дългосрочни усложнения, които засягат цялосното здраве на организма. Ниска кръвна захар, наречен хипогликемия, може да доведе до неприятни симптоми и дори опасни усложнения.

Строгото контролиране на нивото на кръвната захар способства за предотвратяване, намаляване или дори подобряване на някои от дългосрочните усложнения свързани с диабета. Научно е доказано, че строгото контролиране значително подобрчва състоянието на 60 % от страдащите. А строгият контрол на кръвната захар зависи от честото измарване и наблюдение.

Измерване на кръвната захар няколко пъти всеки ден може да ви помогне да разберете нивото на кръвната захар и колебанията свързани с определени храни или алкохол, специфични дози лекарства, нивото на активност, болести и стресови фактори в дома или работното място. С тази информация, ще можете да разберете това, което работи най-добре за вас - храна, упражнения, лекарства или инсулин - нивото трябва да е възможно най-близо до нормалното. Ако не тествате нивото на кръвната захар или го проверявате рядко, никога няма да бъдете сигурни дали наистина контрола над диабета е сигурен и ефикасен.

0 comments:

Post a Comment