Ходенето пеша помага срещу Алцхаймер

Thursday, February 3, 2011


Изминаването на км пеша на седмица може да забави развитието на Алцхаймер. Разходките забавят процеса на загуба на памет и редуцират свиването на мозъка при болни с ранно диагностициран Алцхаймер, твърдят авторите на новото проучване. В изследването са взели участие 299 здрави възрастни хора и 127 души с лек когнитивен спад, който може да се окаже предвестник на болестта на Алцхаймер, споделя изследователският екип от университета в Питсбърг, Пенсилвания.

За целите на проучването доброволците били помолени да изминават по 1,6 км пеша на седмица. С помощта на ядрено-магнитен резонанс ( ЯМР ) било установено, че разходките увеличават обема на мозъка и предотвратяват загубата на памет. Учените все още са безсилни при лечението на Алцхаймер, но се надяват да намерят начин да забавят прогресивното развитие на заболяването. Болестта на Алцхаймер е бавно прогресиращо заболяване на мозъка, което се характеризира с прогресивното отслабване и загуба на когнитивните способности-отслабване на паметта, неразбиране на причинно-следствените връзки, неспособност за планиране на действията, неспособност за изразяване и възприемане.

Учените, проследяващи развитието на болестта, смятат, че заболяването е резултат от повишеното образуване и натрупване на специфични протеини в мозъка, наречени бета-амилоидни, които увреждат нервните клетки. Заболяването е типично след 70-годишна възраст и засяга около 50% от населението над 85 години.

0 comments:

Post a Comment