ВИДОВЕ МЕД И ПРОВЕРКА ЗА КАЧЕСТВО

Sunday, January 23, 2011



Медът и неговите лечебни и подхранващи свойства са все по-широко употребявани в нашия модерен и забързан живот. Съществуват много видове мед, всеки от които е полезен за лечението на много видове заболявания. Неговата редовна употреба е помогнало на много хора да превъзмогнат своите болежки. Научете повече за това ефикасно природно чудо и и консумирайте мед колкото се може по-често. Това със сигурност ще подобри Вашият организъм и самочувствие. В зависимост от това от какви растения се събира меда бива:

НЕКТАРЕН МЕД

Получава се от нектара на цветните растения, летейки от цвят на цвят, пчелите изсмукват с хоботчетата си от дъното на цветните венчета малки количества нектар. В медовото им стомахче (гушка ) нектарът се смесва с ферменти, а след това бива отнасян във восъчните килийки на питите.

Нектарът е сладък ароматичен сок, който цветовете отделят.

Превръщанетона нектара в мед е сложен физически, химически и физиологичен процес. След като се върне в кошера с пълна гушка нектар, пчелата-нектаросъбирачка отваря широко горната си челюст и изкарва капчицата нектар на предната част на хоботчето си. Пчелата-приемник със своето хоботче приема нектара и започва да го превръща в мед. Обработката се изразява в многократно изваждане на капчицата нектар между устните и връщането и обратно в продължение на около 20минути.

За да съберат 1кг мед, пчелите трябва да обработят 3кг нектар, да изминат 140 000км път, да посетят най-малко 1 600 000 акациеви, 4 000 000 есперзетови или 6 000 000 детелинови цветчета. При добра паша едно пчелно семейство можа да събере дневно до 6кг мед. Когато нектарният мед е събран от цветчетата на един вид растения, той се нарича монофлорен ( липов, акациев, детелинов, слънчогледов и т.н.). Мед, получен от нектара на повече видове растения, е известен като полифлорен (полски, планински, ливаден ). На практика еднороден мед се среща много рядко.

МАНОВ МЕД

Когато около пчелината няма нектарни източници,пчелите събират маната от листата на растенията и я преработват в манов мед. Маната се отделя по листата на някои растителни видове ( дъб, бор, върба, клен и т.н.), от насекоми ( листни въшки), живеещи и хранещи се със сокове от техните листа. Те забиват хоботчетата си в зелените листа, сокът навлиза в храносмилателната им тръба и се смесва с ферментите.

Мановият мед не е вреден за човека. Поради високото съдържание на микроелементи в него той е подходящ за болни, страдащи от анемия.

При недостатъчно количество на нектар в района на пчелина често пъти във восъчните килийки на питите пчелите внасят едновременно или с известна последователност нектар и мана. Този мед притежава от свойствата на двата вида мед ( нектарен и манов ). Има сладък вкус с намален аромат.

ЕКСПРЕСЕН МЕД

Представлява пчелен мед с изкуствено подсилени хранителни, профилактични и лечебни качества. Пчелата се заставя да превръща в мед изкуствени лекарствени нектари, състоящи се от 60% сироп от нектарен мед плюс лекарство по желание. Лекарственият нектар се налива в дървени хранилки и се поставя в кошера. За кратък срок пчелите го превръщат в лекарствен мед. В този вид мед лекарственият продукт запазва качествата си и се приема с удоволствие от болните.

ОТРОВЕН ( ТОКСИЧЕН ) МЕД

Макар и рядко, се публикуват съобщения за отровен мед. Това се дължи на алкалоида андромедотоксин намиращ се в нектара на медоносното растение рододендрон понтикум ( зеленика ). Може да причини поражения в централната нервна система и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система.

Тези, които са решили да използват мед като лекарство и храна, трябва да го купуват директно от производители, тъй като ще знаят източника му и ще се предпазят от фалшифицирането му.

Тъй като недобросъвестни производители смесват меда с глюкоза, нишесте, брашно или подсладители, то когато го купувате лесно можете да установите дали е истински или фалшифициран.

Проверката става по следния начин:

а) Ако потопим химически молив и медът се оцвети, това е знак, че има примеси. Можем да направим проверка и с йоден разтвор: разбиваме по малко мед и дестилирана вода.

б) Прибавяме 4-5 капки йод. Ако посинее разтворът, меда съдържа нишесте или брашно.

в) Зрелостта на пчелния продукт се установява като загребем с лъжичка от меда и я завъртим. Неузрелият и фалшив мед пада бързо, зрелият не изтича.

Ако тази статия Ви е била полезна и интересна, моля натиснете бутна Свежо или споделете с приятели в социалните мрежи.

1 comments:

Доста обичам меди всеки ден пия чай с една малка лъжичка мед.На скоро гледах предаване, в което казаха, че не е желателно да се поставя веднага меда в чая като стане готов, а да изчакаме малко, да се охлади и тогава.Иначе се губят положителните качества на меда и можем да го пием с мисълта, че пием здравословно нещо, но в действителност не е така.И друг мит който развещаха е че меда, не е вече и до 2-3 години е желателно да бъде консумиран след това вече не.

Post a Comment