Болки в ушите - Лечение и Профилактика

Saturday, January 22, 2011


Мнозина от нас си спомнят, че като деца са страдали от болки в ушите, но те се проявяват и при възрастните, често в следствие на вирусна инфекция на носа и гърлото. В някои случаи природолечението с домашни средства облекчава болката, лекува и предотвратява бъдещата и поява.

Болките в ушите обикновено възникват при заболяване на вътрешното или средното ухо. Болката във външното ухо се дължи на инфекции, които може да са локализирани под формата на фурнкул или като общо възпаление със зачервяване и оток. Отокът се появява вследствие на алергична реакция или чест досег с вода. Болка причинява и чуждо тяло, намиращо се в канала на външното ухо, особено често срещано при малките деца.Ако предметът заседне той предизвиква болезненост и възпаление. В случай че се развие бактериална или гъбична инфекция, от ухото започва да изтича течност. Натрупването на ушна кал също е болезнено, ако упражнява натиск върху тъпанчето на ухото.

Най-честата причина за болка е инфекция на вътрешното ухо(отит) като усложнение след простуда и възпаление на носа и гърлото, особено при децата. Това се получава, когато възпалението в носните ходове блокира Евстатиевата тръба и позволи натрупване на течност. Тя създава благоприятна среда за вирусите и бактериите и предизвиква повишаване на налягането на тъпанчето. Неприятното усещане и заглъхване на ушите са отразена болка от зъбобол и промени в налягането при полет

Профилактика

За да предпазите детето от бъдещи проблеми го кърмете до нвършването на 1 година. Антителата и другите съставки на майчиното мляко стимулират имунитета. Избягвайте задимени места, които отключват възпаления на слизестата обвивка на евстахиевата тръба и запушване на средното ухо. Поствяйте в ушите си тампони преди да влезете във вода.

Хранителен режим

Силната имунна система в резултат на здравословно хранене снижава риска от болки в ушите след инфекция или алергия. Приемайте всекидневно суров чесън и хранителни добавки с бета-каротин, флавоноиди и витамин С и Е. Ако смятате, че болката в ушите е пряко следствие от консумирането на определена храна се опитайте да я изключите от

Лечение

Чуждо тяло попаднало във външното ухо се отстранява единствено от лекар. Възпалено или инфектирано ухо се третира по следния начин:

· Спете с допълнителна възглавница за да не се задържа течност в Евстатиевата тръба

· Загрейте болното място с термофор или чрез добре затоплена платнена торбичка пълна с морска сол.

Ароматерапия

Етеричните масла, вдишвани като пара или разтворени в растително масло и наложени външно, облекчават болките в ухото. През първите 20 седмици от бременността избягвайте употребата на чаено дърво.

· В 0,5 л. кипяща вода прибавете 5 капки масло от лавандула, чаено дърво или лайка и вдишвайте парите 10 минути.

· В две чаени лъжици топъл зехтин добавете 3 капки масло от лавандула или чаено дърво. Наклонете глава на една страна, като болното ухо е отгоре. Капнете няколко капки от сместа и го запушете внимателно с памучен тампон. В скучай на изтичане на бистра течност, гной или кръв не капете нищо в ухото, защото тъпанчето може да е спукано и ако мазнината навлезе в средното ухо ще причини допълнително възпаление

· Добавете 3 капки вода от което и да е от горепосочените масла към две чаени лъжички масло от сладък бадем и втрийте по няколко капки от сместа в кожата около гърлото и ухото.

НАУЧЕТЕ СЕГА КАК ДА ОБЛЕКЧИТЕ АРТРИТА


0 comments:

Post a Comment